Gevecht tegen tetanus bereikt mijlpaal

Print
Gevecht tegen tetanus bereikt mijlpaal

Gevecht tegen tetanus bereikt mijlpaal

Tetanus, een van de meest dodelijke ziektes voor moeders en hun pasgeboren kinderen, is officieel uitgeroeid in meer dan de helft van de 59 landen waar de bestrijding prioritair is. Dat maakte het samenwerkingsverband "Maternal and Neonatal Tetanus Elimination Initiative" (MNT) woensdag bekend. De uitroeiing van tetanus in die landen is een belangrijke stap voorwaarts in de wereldwijde strijd tegen de kindersterfte, aldus de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef in een communiqué.

Wereldwijd komt elke negen minuten een kind om door tetanus. De ziekte, die eenvoudig te voorkomen is door de moeders te vaccineren, kan worden overgedragen wanneer kinderen in onhygiënische omstandigheden worden geboren. Met drie vaccins, die in totaal 2 dollar (1,5 euro) kosten, zijn moeder en boreling voor vijf jaar beschermd.

"Sinds 1999 werden meer dan 118 miljoen vrouwen gevaccineerd in meer dan 52 landen", zegt Unicef. "In 2000 werd geschat dat jaarlijks zo'n 200.000 doden vielen door tetanus. Tien jaar later daalde dat aantal tot 58.000 per jaar."

Ondanks de grote inspanningen van het "Maternal and Neonatal Tetanus Elimination Initiative" (MNT), een samenwerkingsverband van verschillende partners, zoals overheden, hulporganisaties en bedrijven in de strijd tegen tetanus, hebben 28 landen waar de bestrijding prioritair is, de ziekte nog niet geëlimineerd. "Het is dan ook een uitdaging om tegen 2015 wereldwijd het eliminatiedoel van MNT te bereiken", besluit Unicef.

Belga
Archieffoto