Leopoldsburger Yani De Neef eindigt tweede op BK artistieke gymnastiek

Print
Leopoldsburger Yani De Neef eindigt tweede op BK artistieke gymnastiek

Leopoldsburger Yani De Neef eindigt tweede op BK artistieke gymnastiek

Leopoldsburg - Geen goud, wel viermaal zilver en eenmaal brons. Die medailleoogst is de Limburgse eindbalans van het Belgisch kampioenschap artistieke gymnastiek voor dames en heren op A- en B-niveau dat in Malmédy georganiseerd werd.

De ‘gelukkigen’ waren de Olympia Houthalen-gymnasten Bram Vanmullem, Yani De Neef en Jonathan Vrolix bij de mannen. Nina Derwael (Sta Paraat Hasselt) en de bronzen Alysha Senders (De Noordster Hamont-Achel) hielden de eer hoog bij de vrouwen.

De helft van de zilvervloot ging naar Leopoldsburg. Voor de jonge Kampenaars Vanmullem en De Neef was de tweede plaats voor de ene een ontgoocheling, voor de andere een bevestiging. Yani De Neef had vrede met zijn tweede plaats. De Neef: “De waardeverhoudingen van de top vijf liggen zo dicht bij elkaar. Wie de minste kleine foutjes maakte, won. Op de ringen, mijn laatste oefening, lukte het niet zo goed. Jammer, want de hele wedstrijd had ik aan de leiding gelegen.”

Lang bleef de teleurstelling niet hangen bij De Neef die zijn elfde verjaardag (maandag, nvdr) in stijl vierde. “Ik kan terugblikken op een fantastisch seizoen: Limburgs kampioen, tweede op het Vlaams en Belgisch kampioenschap en bij elke provinciale voorronde stond ik op het podium.”

De Neef startte met turnen op zijn derde. “Via het kleuterturnen en het keurturnen werd ik opgenomen in de groep van Jan Vanbockryck en Johan De Cock van Olympia Houthalen. Gymnastiek is een harde, maar leuke sport. Elke dag leer ik bij. Dat mag ook wel als je er 24 uren per week mee bezig bent. Idool? De Nederlander Epke Zonderland. Ooit hoop ik, zoals hij, drie vluchtelementen achter elkaar te turnen. En liefst op de Olympische Spelen.”

Van dorpsgenoot Bram Vanmullem is het een beetje ongewoon dat hij niet staat te blinken op het hoogste schavotje. “Ik heb mijn oefeningen niet zo goed uitgevoerd dan anders. Vooral op de grond en aan de ringen was het heel wat minder. Ik doe het niet graag, maar verliezen hoort er ook bij.”

Gevallen

Bij de vrouwelijke A-beloften was het verschil tussen de eerste en tweede gering. Nina Derwael klonk dan ook zeer teleurgesteld. “Niet omdat ik tweede eindigde. Ik gun het mijn vriendin en trainingspartner Axelle van harte, maar vooral omdat ik een slechte balkoefening turnde. Tweemaal ben ik eraf gevallen, wat me telkens een vol punt kostte. Volgende maand in Madrid moet dit beter”, pept de Hasseltse zichzelf op.

Bij Helchterenaar Jonathan Vrolix (A-juniors) viel er geen zweem van ontgoocheling te bespeuren. “De gouden medaillewinnaar turnde een quasi foutloos parcours en ik maakte te veel onnodige fouten.” Voor de student moderne talen breken er drukke tijden aan. “Vervroegde examens en enkele selectiewedstrijden. De drie beste Belgen mogen naar de EYOF-spelen in Utrecht en daar zou ik graag bij zijn.”

GeSi
Foto JH

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio