Parkeerwachters zullen foutparkeerders mogen beboeten

Print
Parkeerwachters zullen foutparkeerders mogen beboeten

Parkeerwachters zullen foutparkeerders mogen beboeten

Parkeerwachters van een gemeentelijk parkeerbedrijf zullen in de toekomst ook foutparkeerders kunnen aanpakken. Dat beloofde minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) aan Bart Somers (Open Vld) in ruil voor de terugtrekking van een amendement.

Momenteel discussieert de Kamercommissie Binnenlandse Zaken nog altijd over het ontwerp-Milquet om de wet op de GAS-boetes te verstrengen. Door die wet kunnen gemeente-ambtenaren boetes tot 250 euro opleggen voor overlast en kleine criminele feiten.

Dubbel werk

Bart Somers diende een amendement in om parkeerwachters van een gemeentelijk parkeerbedrijf de mogelijkheid te geven om ook foutparkeerders te beboeten. Somers: "Momenteel kunnen die parkeerwachters alleen maar 'boetes' uitschrijven voor auto's die niet betaald hebben, maar wel correct geparkeerd staan. Als een wagen fout geparkeeerd staat, bv. op het trottoir, dan kunnen zij dat niet vaststellen en ook geen GAS-boete opleggen. Ze moeten dan de politie bellen en die moet de vaststellingen komen doen. Maar de meeste gemeenten hebben onvoldoende politiecapaciteit om dat te doen. Bovendien is het dubbel werk." De Mechelse burgemeester beklemtoonde dat hij geen enkele belang heeft bij deze regeling, want "Mechelen werkt met een privébedrijf en er is geen consensus om mijn voorstel ook op die bedrijven toe te passen".

Milquet volgt

Het voorstel van Somers kreeg de steun van het FDF. De partij vond het "ongelofelijk dat busbestuurders wél een proces-verbaal kunnen opstellen als een auto op een halte van een bus geparkeerd staat, maar ambtenaren van het gemeentelijk parkeerbedrijf zouden dit dan niet kunnen".

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) vond dat Somers zeker een punt had. Ze zegde dat dit kan geregeld worden door een Koninklijk Besluit op de GAS-wet en beloofde alvast om zo'n besluit te zullen treffen.

In de toekomst zullen parkeerwachters van een gemeentelijk parkeerbedrijf dus ook parkeerovertredingen kunnen vaststellen, zodat hiervoor ook een GAS-boete kan worden opgelegd. Somers trok daarbij zijn amendement terug. De Mechelse burgemeester heeft dus nog voor de stemming van de nieuwe GAS-wet al iets bereikt door iets terug te trekken.

Lees ook: Hoe wil Milquet GAS-wet hervormen?

JDW
Archieffoto