Ford Genk

Middagploeg bij SML hervat het werk

Print
Middagploeg bij SML hervat het werk

Middagploeg bij SML hervat het werk

Na een toespraak van de directeur heeft de middagploeg bij Ford-leverancier SML woensdagnamiddag het werk hervat. Dat meldt Belga. Om 17 uur staat er nog een meeting over de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) op de agenda, waar ook de kwestie voor de jongste werkonderbreking (betaling van de overuren) aan bod zal komen. Ford Genk zal in de loop van woensdagnamiddag de productie kunnen herstarten.

In de afdeling van SML waar het werk werd neergelegd, worden de ruiten voor Ford vervaardigd. Dit deel van het bedrijf ligt niet aan de conveyor, waardoor de goederen met de vrachtwagen naar Ford moeten gebracht worden. Vooraleer deze afdeling eerst de buffer heeft bijgewerkt, en de onderdelen vervolgens naar Ford zijn vervoerd, kan de autobouwer niet aan de slag. In de loop van de namiddag moet het probleem zijn opgelost.

De vrees bestaat echter dat de meer radicale ochtendploeg donderdagochtend de staking zal hervatten als er op de cao-vergadering geen definitieve oplossing uit de bus komt. Dat wordt geen sinecure, want uitbetalingen doen met terugwerkende kracht is een gevaarlijk precedent. Wettelijk gezien mogen de arbeiders niet weigeren om te gaan werken als de directie hen daartoe verzoekt op dagen dat er normaal economische werkloosheid geldt. Het is dus geen vrijwillige regeling. Wat anders is dan vorige maandag, toen de werkwillige arbeiders zich wel vrijwillig hebben aangeboden en daar, gezien de gewijzigde economische omstandigheden, wel een toeslag voor gekregen hebben.

Belga
Archieffoto PN