Meisje met waterhoofd succesvol geopereerd

Print
Meisje met waterhoofd succesvol geopereerd

Meisje met waterhoofd succesvol geopereerd

Indiase artsen hebben de operatie van een meisje van 15 maanden tot een goed einde gebracht. Het meisje leed aan een zeldzame ziekte waardoor de omvang van haar hoofd verdubbelde. Wegens de extreme armoede van haar ouders veroorzaakte haar lot een golf van solidariteit.

"De operatie verliep perfect, veel beter dan verwacht", verklaarde dokter Sandeep Vaishya naar aanleiding van de operatie van Roona Begum. "Het is een succes, maar het is te vroeg om een uitspraak te doen over de kwaliteit van haar toekomstige leven", voegde hij eraan toe.

Omtrek

Roona Begum is geboren met een ernstige neurologische afwijking, dat vertaalt zich in de toename van het volume van de ruimten die cerebrospinale vloeistof bevatten en wat een druk op de hersenen veroorzaakt.

De omtrek van haar hoofd bedraagt zo'n 94 centimeter, twee maal meer dan de normale omtrek van een kind van haar leeftijd. Door haar grote hoofd kan het meisje niet rechtop staan, en kan ze ook niet op handen en voeten staan.

De operatie bestond uit een "craniale bypass" waarbij het vocht uit de hersenen werd verwijderd.

Inzamelacties

De foto's van het meisje, die begin april waren getrokken in de staat Tripura, in het noordoosten van India, beroerde heel wat mensen. Sommigen van hen organiseerden een campagne om het nodige geld voor de operatie in te zamelen.

Belga
Foto AFP