Grootouders moeten kind afstaan wegens "te oud en te familiaal"

Print
Grootouders moeten kind afstaan wegens "te oud en te familiaal"

Grootouders moeten kind afstaan wegens te oud en te familiaal

Maasmechelen - Het Antwerpse hof van beroep besliste deze week om een driejarig kind weg te halen bij zijn Limburgse grootouders, die optraden als zijn pleegouders. Door het kind weg te halen, denkt de rechter dat het jongetje een betere kans heeft om zich optimaal te ontwikkelen.

Voor de grootouders is de maatregel evenwel een drama. “Ze zeggen dat we te oud zijn. En te familiaal”, zeggen de grootouders.

Arne werd geboren in 2009 in een gezin waar het tussen de ouders niet boterde. Zijn vader en moeder deponeerden hem bij zijn grootouders, de vader en moeder van Arnes mama. Aan het eind kwamen ze hem nog maar af en toe ophalen. Arne was drie maanden oud toen hij bijna voorgoed bij oma en opa werd achtergelaten.

Zij deden alles voor hun kleinkind. Toen Arnes vader een poging deed om het kind via een advocaat op te eisen, stuitte hij op een forse njet. Ook jongerenwelzijn en de jeugdrechtbank vonden dat Arne maar best bij zijn grootouders bleef.

Bindingsangst

Drie jaar later werd vastgesteld dat Arne een achterstand heeft opgelopen. Onderzoeken door psychologen en pedagogen bevestigden dat hij minder vlot praat dan leeftijdsgenoten, over een onderontwikkelde motoriek beschikt en ook emotioneel achterop hinkt. Zo zou Arne aan bindingsangst lijden.

De jeugdrechter besloot dat Arne bij de grootouders moest worden weggehaald, omdat hij daar geen rust en duidelijke structuren krijgt. Arne ging naar het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg in Maasmechelen. Zijn grootouders mogen hem daar elke week bezoeken en krijgen hem om de twee weken mee.

Arnes grootvader ging hij in beroep tegen de beslissing van de jeugdrechter maar deze week bevestigde het hof van beroep het eerste verdict. Arne wordt minstens voor een jaar geplaatst.

“Pas in een noodgeval zullen we beslissen om een kind weg te halen", reageert Ilona Zawadka van Pleegzorg in Limburg. "Voor kind en grootouders is dat een traumatische ervaring. Maar vergeet niet dat het kind al heel veel heeft meegemaakt."

Lees het volledige verhaal vandaag in Het Belang van Limburg.

GW
Archieffoto PN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio