Bedrijf biedt goedkope Slovaakse bouwvakkers aan voor Vlaanderen

Print
Bedrijf biedt goedkope Slovaakse bouwvakkers aan voor Vlaanderen

Bedrijf biedt goedkope Slovaakse bouwvakkers aan voor Vlaanderen

"U zoekt een lasser, een tegelzetter of een timmerman? Wij kunnen er u één of meerdere leveren uit Slovakije. Voor de helft van de prijs van een gemiddelde stielman in Vlaanderen." Zo luidt de advertentie die een bedrijf op de populaire Vlaamse tweedehandssite 2dehands.be heeft geplaatst. De Confederatie Bouw reageert woedend.

"Wij zijn een Belgisch–Tsjechisch team dat bekwame Tsjechische & Slowaakse zelfstandige vakmensen aanbied. Profiel vakmensen: Zijn zeer flexibel, gemotiveerd en vakbekwaam. Spreken in het algemeen goed Duits/Engels, en passen zich zeer snel aan. Deze mensen zijn allen zelfstandig d.w.z. dat zij zelf hun sociale bijdragen en verzekeringen in het land van herkomst afdragen (bewijs: document A1) Woonst en andere onkosten worden gedragen door firma 'Let’s make it sro' zodat onderstaande prijzen netto prijzen zijn zonder verdere onkosten." In de advertentie van het bedrijfje WSI International worden er geen doekjes om gewonden: de buitenlandse werkkrachten worden aangeprezen als goedkope bouwvakkers in ons land. Ze zijn bereid te werken voor de helft van de prijs.

De Confederatie Bouw spreekt in Het Nieuwsblad over "illegale praktijken" maar zaakvoerder Alex Meeuwissen pareert die kritiek. "Mijn werkmannen beschikken over alle nodige documenten: een vakdiploma, een werkvergunning, een document van aangifte bij de Sociale Zekerheid. Zelfstandigen mogen gelijk waar binnen de Europese Unie werken. Ik kan één tot honderd werkmannen leveren", aldus de Nederlander, die ook actief is in Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Europese Unie

"Omdat de vraag ook groot is in België, stuurde ik twee weken geleden een vertegenwoordiger naar Vlaanderen. In België kan je gewoon bijna geen goeie stielmannen meer vinden. En zij die het werk wel nog willen doen, zijn peperduur: 40 euro per uur. Wij doen dat meer dan de helft goedkoper. De regels laten het toe, zo zit de Europese Unie nu eenmaal in elkaar."

Ondanks de lange autorit en het deel dat ze moeten afstaan aan WSI, houden de Slovaken toch nog "tussen de 1.000 en 2.000 euro per maand" over. "Een royaal salaris, naar Slovaakse normen", besluit Meeuwissen.

Beeld: 2ehands.be