Steeds meer vrouwen laten borsten preventief amputeren

Print
Steeds meer vrouwen laten borsten preventief amputeren

Steeds meer vrouwen laten borsten preventief amputeren

Het aantal preventieve borstamputaties neemt jaar na jaar toe, zeker bij jongere vrouwen die erfelijk belast zijn. Actrice Angelina Jolie (foto) maakte dinsdag bekend dat ze haar borsten preventief heeft laten afzetten om het risico op borstkanker - waaraan haar moeder jong is gestorven - drastisch te verlagen.

Lees ook: Angelina Jolie laat beide borsten amputeren

"Haar getuigenis is een goede zaak", zegt professor Bettina Blaumeiser van het Centrum voor Medische Genetica in Antwerpen. "Als jonge vrouwen zich laten testen op het borstkankergen wordt dat vaak weggelachen. Mensen begrijpen het belang van preventieve geneeskunde niet altijd."

Van alle borstkankergevallen in ons land is zo'n tien tot vijftien procent erfelijk. Vrouwen bij wie het borstkankergen wordt opgespoord, kunnen ervoor kiezen om zich verstrengd te laten opvolgen, ze kunnen medicatie nemen, of ze kunnen preventief hun borsten laten verwijderen. Volgens Eric Legius, geneticus aan het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid in Leuven, maken steeds meer vrouwen die drastische keuze. "30 tot 40 procent van de vrouwen met het defecte gen kiest voor een borstamputatie."

Lees meer in uw woensdagkrant.

SyMa/KoSn
Archiefbeeld AFP