Geen akkoord bij Swissport: 20.000 stuks bagage stapelen zich op

Print

Geen akkoord bij Swissport: 20.000 stuks bagage stapelen zich op

De vakbonden en de directie bij afhandelaar Swissport op de luchthaven van Zaventem zijn tijdens de nacht van dinsdag op woensdag uit elkaar gegaan zonder akkoord. Ondertussen liggen al er bijna 20.000 stuks bagage in de luchthaven.

"We moesten vaststellen dat we minder kregen dan we voor de staking bereikt hadden", verklaarde Thierry Vuchelen van de ACLVB achteraf afgelopen nacht om 3 uur.

Bij de afhandelaar wordt sinds zondagavond gestaakt. Het personeel bij Swissport protesteert met de staking tegen de onderbezetting, die volgens de bonden leidt tot een te hoge werkdruk en ook de veiligheid van het personeel in het gedrang zou brengen.Dinsdag rond 9 uur gingen directie en vakbonden rond de tafel zitten voor onderhandelingen. Die liepen zwaar uit en woensdagochtend gingen beide partijen zonder akkoord uit elkaar.

Woordbreuk

De vakbonden stelden volgens Vuchelen vast dat ze na twee dagen staking van de directie minder toegevingen kregen dan dat ze bij vorige onderhandelingen voor de huidige staking wel bereikt hadden. Vuchelen gaat niet concreet in op de details, maar hij spreekt wel van woordbreuk van de directie.Volgens Vuchelen wordt de stakingsactie woensdag gewoon voortgezet. "Wij kunnen de werknemers echt niet overtuigen om opnieuw aan de slag te gaan. We zijn er alleen maar op achteruit gegaan. Alle credibiliteit is weg."

Hij voegt er nog aan toe dat alle vakbondsvertegenwoordigers erg ontgoocheld zijn over wat er de voorbije weken gebeurd is.

De vakbonden hebben wellicht woensdag rond de middag een gesprek met federaal minister van Werk Monica De Coninck. Dat gebeurt op vraag van ABVV-centrales BTB en BBTK zelf.

Lees ook:
"Langste staking op luchthaven sinds Sabena-periode"
Swissport-personeel weigert staking stop te zetten


Belga
Foto's Belga/AFP/Reuters