thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

"Een politicus van en voor het volk"

De maandagavond overleden voormalig Oost-Vlaams gouverneur André Denys (65) wordt geloofd en geprezen over de partijgrenzen heen. "Een man die kon luisteren", zegt Herman De Croo. "Een politicus van en voor het volk", bevestigt Geert Bourgeois. "Een gedreven en bekwaam politicus", benadrukt Didier Reynders.

jrosquin

"André Denys was een zelfstandige, een self-made man, niet iemand die de universitaire diploma's bij elkaar geharkt had", aldus Minister van Staat en partijgenoot Herman De Croo (foto boven rechts). "Maar wel iemand die onze Oost-Vlaamse arrondissementen afdweilde, iemand die aan dienstbetoon deed, iemand die kon luisteren, een man van het terrein."

"Zelden is een gouverneur zo aanwezig en pragmatisch," klinkt het bij De Croo. "Maar wel altijd objectief, je moest niet bij hem zijn om op voorspraak te rekenen. Het gouverneursambt was hem op het lijf geschreven en een prachtige beloning voor zijn politieke carrière."

'Politieke Flandrien'

Volgens Vlaams minister

Geert Bourgeois
(foto rechts)

was Denys "het prototype van de politieke Flandrien: een politicus van en voor het volk, begaan met zowel de hobby van de vinkenier als de Vlaamse staatswording, met een open visie en altijd tot dialoog bereid".

"André Denys behoorde tot de kleine groep van politici die achting en waardering krijgen over alle partijgrenzen heen. (...) Zijn parlementair mandaat nam hij ernstig, zelden was hij afwezig. Als 'generalist' kwam hij in haast elk debat tussenbeide. Het maakt van hem een uitstekend fractieleider", aldus Bourgeois op zijn website.

Gedreven en bekwaam

Een gedreven politicus en bekwaam gouverneur, die zich voortdurend inzette voor zijn provinciegenoten. Zo herinnert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (foto links) zich André Denys.

De liberale vicepremier herinnert eraan dat Denys tijdens zijn ambtstermijn de hulpverlening bij verschillende rampen coördineerde en dicht bij de mensen stond. Zo bezocht hij elke Oost-Vlaamse gemeente tijdens zijn acht jaar als gouverneur en was hij altijd bereikbaar voor de burgers van zijn provincie, aldus Reynders, volgens wie Denys zeker ook zal worden herinnerd als een warme en hartelijke man.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer