Ere-gouverneur André Denys overleden

Ere-gouverneur André Denys is maandagavond overleden in het Gentse UZ. Hij werd 65 jaar. Denys, voormalig gouverneur van Oost-Vlaanderen, was al geruime tijd ziek.

ikerremans

Denys leed al enkele jaren aan longvlieskanker, maar heeft de strijd tegen de ziekte nu verloren. "Hij heeft tot het allerlaatste de strijd gestreden. Het was een bijzonder moedige strijd", aldus zijn zoon Nicolas. André Denys overleed rond 22.40 uur in intieme kring in het Gentse UZ.

Liberaal

André Denys werd op 6 januari 1948 in het West-Vlaamse Gistel geboren. Na een carrière als leerlooier in een familiebedrijf startte hij zijn politieke loopbaan in 1977, wanneer hij gemeenteraadslid werd voor de liberalen in het Oost-Vlaamse Zulte. Dat lokaal mandaat oefende hij tot 2004 uit.

Denys werd in 1981 ook verkozen als volksvertegenwoordiger en zetelde tot zijn gouverneursambt in het Vlaams Parlement (tot 1995 Vlaamse Raad), waar hij ook vijftien jaar fractieleider was voor de liberalen (PVV).

Op 1 december 2004 volgde André Denys Herman Balthazar op als gouverneur van Oost-Vlaanderen, een functie die hij tot 31 januari 2013 vervulde. Toen nam Jan Briers (N-VA) de fakkel over. Sinds 1 februari was Denys met pensioen.

In oktober 2010 werd longvlieskanker vastgesteld bij de politicus. Hij bleef al die tijd in functie. De uitvaartplechtigheid van Denys is zaterdag gepland in de Gentse Sint-Baafskathedraal.

Foto Stefaan Van Hul

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer