"Voorstel dat hondenfokkers verantwoordelijk stelt onbespreekbaar"

Print
"Voorstel dat hondenfokkers verantwoordelijk stelt onbespreekbaar"

Voorstel dat hondenfokkers verantwoordelijk stelt onbespreekbaar

Open Vld vindt het voorstel van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om hondenfokkers verantwoordelijk te stellen voor eventueel afwijkend gedrag van de huisdieren na de verkoop onbespreekbaar.

Kamerlid Willem-Frederik Schiltz erkent het belang van een goede socialisatie en verzorging van jonge huisdieren, maar "de schuld voor een afwijkend of onwenselijk gedrag afwenden op de kweker alleen is al te gemakkelijk en arbitrair".

"Gedeelde verantwoordelijkheid"

De Open Vld'er meent dat kweker en eigenaar beiden verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van pups. Daarbij is het volgens Schiltz belangrijk dat de consument de verkoper kan vertrouwen. "Dat kan alleen wanneer zwartkwekers aangepakt worden en de levensomstandigheden van de jonge huisdieren bij de kweker aan bepaalde erkende en gecontroleerde standaarden voldoen", vindt Schiltz.

Tot slot zouden toekomstige baasjes beter geïnformeerd en gesensibiliseerd moeten worden over de opvoeding. Ook LDD'er Jean-Marie Dedecker ziet de plannen van minister Onkelinx niet zitten. "Worden veehandelaars nu ook verantwoordelijk voor het gedrag van de stieren? ", vraagt hij zich op Twitter af.

Lees ook: Voorstel rond hondenfokkers stuit op forse kritiek
Lees ook: Kweker binnenkort aansprakelijk voor gedrag van hond

Belga
Archieffoto