Protest in Bulgarije tegen overwinning conservatieve partij

Print

Protest in Bulgarije tegen overwinning conservatieve partij

Alle exitpolls wijzen erop dat de voormalige regeringspartij GERB in Bulgarije de parlementsverkiezingen van zondag heeft gewonnen. Op straat betogen inmiddels de mensen die in februari al het aftreden van premiere Boiko Borissow (GERB) eisten.

Hoewel het resultaat nog niet officieel bevestigd is, zou GERB 33 procent van de kiezers overtuigd hebben. Omdat de partij van oud-premier Boiko Borissow echter geen meerderheid binnenhaalt, zal de coalitievorming moeizaam verlopen. De verliezende socialisten, goed voor 27 procent, maakten al gewag van verkiezingsmanipulatie.

Meteen na de bekendmaking van de exitpolls trokken betogers de straten van hoofdstad Sofia op. Ze blokkeerden de belangrijkste winkelstraat. Er werd met flessen naar de politie voor het Cultuurpaleis gegooid. Daar zijn politici, sociologen en journalisten verzameld voor de eerste persconferentie na de verkiezingen.

Omdat geen enkele partij een absolute meerderheid heeft, verwachten experts een moeilijke regeringsvorming. Een prominent lid van de socialisten, Angel Najdenow, sprak van een "nooit geziene isolatie van de GERB". Bij de vorige parlementsverkiezingen, vier jaar geleden, haalde GERB nog 40 procent van de stemmen. Sindsdien regeerden ze met een minderheidskabinet. Volgens analisten zullen ze nu veel moeilijker allianties kunnen sluiten.