Maandag weer wagons weggevoerd in Wetteren

Print
Maandag weer wagons weggevoerd in Wetteren

Maandag weer wagons weggevoerd in Wetteren

In Wetteren zullen maandag vijf lege treinwagons weggevoerd worden, en vermoedelijk ook de wagon die gevuld is met gevaarlijke aluminiumproducten. Dat heeft brandweercommandant Christian Van de Voorde meegedeeld. "De containers op wagon 13 zijn nagezien door Infrabel en door de producent, en zijn volledig intact gebleven."

De gecontroleerde affakkeling van wagon 7 gevuld met butadieen verloopt zondagmiddag volgens schema. Dat zei Gert Van Bortel van de brandweer van BASF op de site van de ramp. "Er is geen enkel risico naar de omgeving toe, al de metingen zijn in orde." De steekvlam bereikt een gemiddelde hoogte van ongeveer één meter.

De brandweer vermoedt dat een resthoeveelheid van twee tot drie ton butadieen gecontroleerd moet uitbranden, en verwacht zondagavond klaar te zijn met de operatie.

Lees ook: Regenwater in Wetteren lichtjes positief

Wagons 8 tot 13

Als alles volgens plan verloopt, kunnen maandag de wagons 8 tot en met 13 weggevoerd worden. "De lege wagons 8 tot en met 12 gaan naar Schaarbeek, waar het parket er op een afgelegen plaats onderzoek kan op doen. Wagon 13 zal maandag versleept worden naar Dendermonde. Daar zullen de containers dan overgezet worden op een nieuw treinstel, omdat daar geen bovenleiding is. Wagon 13 bevat gevaarlijke producten. Bij contact met lucht ontvlammen die spontaan en ze kunnen niet geblust worden met water. De containers zijn echter nagezien door Infrabel en door de producent, en zijn volledig intact gebleven", zei Van De Voorde.

Het coördinatiecomité zal dinsdag een nieuwe planning bekendmaken voor de verdere opruimwerken. De zwaarste opdracht wordt het verknippen en transporteren van de wagons die ontploften of beschadigd raakten. "Nu zijn we aan het werken aan de bodemsanering. We willen die mensen (het vijftigtal bewoners van de rode zone die nog niet konden terugkeren) zo vlug mogelijk naar huis, dus misschien kunnen we eerst werken aan de bodemsanering voor we de treinen aanpakken", stelde gouverneur Briers. De resultaten van het nieuwe bodemonderzoek dat zondagmorgen uitgevoerd werd, moeten duidelijkheid brengen over de sanering en de timing van de herstellingswerken.

Foto Belga