Regenwater in Wetteren lichtjes positief

Print
Regenwater in Wetteren lichtjes positief

Regenwater in Wetteren lichtjes positief

In Wetteren is er geen reden meer om de consumptie van levensmiddelen geteeld in de tuinen in de zone van 250 tot 1000 meter van de plaats van de ramp, af te raden. Dat heeft de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers zondagmiddag gemeld op een persconferentie in Wetteren. "De resultaten van het opgevangen regenwater in die perimeter waren echter lichtjes positief", voegde Briers eraan toe.

"We hebben goed nieuws van het Voedselagentschap", zei Briers. "Uit een tweede reeks monsters van gras, melk, maïs en eieren in de zone van 250 tot 1000 meter blijkt dat alle resultaten gunstig zijn. Er werd nergens acrylnitril of cyanide gevonden. Er is geen reden meer om consumptie van levensmiddelen geteeld in de tuinen in die zone af te raden. Wel zoals altijd moeten groenten en fruit goed gewassen worden met drinkbaar water."

Met regenwater moet wel voorzichtig omgesprongen worden, aldus Briers. "De resultaten van het opgevangen regenwater in die perimeter waren lichtjes positief. Daarom raadt het Voedselagentschap af om planten, fruit en groenten te besproeien met regenwater dat sinds het begin van de ramp is opgevangen. Het wordt ook afgeraden dieren hiervan water te geven. Het Voedselagentschap zal binnen afzienbare tijd een nieuwe monsterafname doen specifiek gericht op het regenwater."

Belga