Nieuw bodemonderzoek aan spoorwegberm in Wetteren

Print
Nieuw bodemonderzoek aan spoorwegberm in Wetteren

Nieuw bodemonderzoek aan spoorwegberm in Wetteren

In Wetteren is zondagmorgen een nieuw bodemonderzoek uitgevoerd aan de spoorwegberm, dat meer duidelijkheid moet brengen over de sanering en de timing van de herstellingswerken. Dat zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel.

Woensdag werd al een eerste bodemonderzoek uitgevoerd door de OVAM. Toen werden vier grondwaterstalen en zestien bodemstalen genomen op een afstand van 100 meter ten zuidwesten tot 1 km ten noordoosten van het ongeval, en werd geen verontreiniging vastgesteld.

"De bodemexperten zijn rond 8.30 uur ter plaatse gekomen en nemen stalen van de ondergrond, het grondwater en het beekslib", zegt Petit. "Ze bevinden zich binnen de perimeter van 250 meter en nemen stalen van de spoorwegberm aan de noordzijde en aan de zuidkant ter hoogte van de vijverbeek. Het bodemonderzoek zal ons een indicatie geven over het latere bodemsaneringsplan en de planning van de herstellingswerken."

Takelen

Infrabel zal zondag voornamelijk voorbereidingswerken uitvoeren voor de takel-, grond- en verknippingswerken die volgende week plaatsvinden. "Als alles volgens plan verloopt, kunnen we maandag de wagons 8 tot 12, die intact gebleven zijn, wegslepen", zegt Petit. Die wagons worden naar Schaarbeek gebracht en kunnen ook nog verder onderzocht worden door het parket.

De belangrijkste taak zondag is de affakkeling van wagon 7 gevuld met butadieen. De vlam zal beperkt worden tot één à twee meter hoog door het toevoegen van stikstof om de verbranding beperkt te houden. De brandweer vermoedt dat een resthoeveelheid van twee tot drie ton butadieen gecontroleerd moet uitbranden, en verwacht zondagavond klaar te zijn met die operatie.

Belga