Drugscriminaliteit in grensstreek sterk gestegen na wietpas

Sinds de Nederlandse regering besloten heeft om buitenlanders uit coffeeshops in Zuid-Nederland te weren, is de drugscriminaliteit in die gebieden fors gestegen. Dat schrijft de Nederlandse krant Algemeen Dagblad zaterdag. Steden met een coffeeshop kampen sinds de invoering van de "wietpas" met fors toegenomen straathandel, zo blijkt volgens de krant uit onderzoek op basis van politie- en gemeentecijfers.

ikerremans

De Nederlandse regering voerde de wietpas een jaar geleden in. Wie in enkele zuidelijke Nederlandse provincies softdrugs wou kopen, moest zich daarvoor lid maken van een coffeeshop. Door de wietpas werden buitenlandse - vooral Belgische en Duitse - klanten uit de coffeeshops geweerd.

Lees ook: Maastricht wil coffeeshops 3 maanden sluiten

Over de grens in Zuid-Nederland zou de overlast wél toenemen. Vooral in Zuid-Limburg zijn de gevolgen van de invoering van de wietpas goed merkbaar, blijkt uit cijfers van de afgelopen jaren. In Maastricht verdubbelde het aantal drugsdelicten. In Roermond vond een verdrievoudiging plaats. In gemeenten met wietverkooppunten steeg het aantal drugsdelicten met 4 procent, in zuidelijke coffeeshopgemeenten met 33 procent.

Bewoners van de coffeeshopsteden in de grensstreek stellen dat de overlast zich ook heeft verplaatst: van de coffeeshops naar andere plekken in de stad. Ook gemeenten zien dealers in woonwijken opduiken. De straatdealers zijn moeilijk op te pakken.

Gemeenten twijfelen inmiddels of het weren van buitenlanders een goed idee is. Een aantal heeft besloten niet op te treden tegen "één verdwaalde Duitser in een coffeeshop". Maastricht treedt wel hard op. De gemeente gelooft niet dat er meer straathandel is.

Foto Photo News


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio