Heilig Bloedprocessie in Brugge lokte 35.000 toeschouwers

Print
Heilig Bloedprocessie in Brugge lokte 35.000 toeschouwers

Heilig Bloedprocessie in Brugge lokte 35.000 toeschouwers

De Heilige Bloedprocessie trok ook vandaag traditioneel op Hemelvaart weer door het Brugse stadscentrum. Coördinator Benoit Kervyn toonde zich een gelukkig man en sprak van vijfendertigduizend aanwezigen. Het gebeuren verliep de hele dag vlekkeloos.

De groep Binnestebuiten mocht het derde deel van de processie openen. In totaal zorgden 1.700 deelnemers in 52 groepen voor een schitterend schouwspel. Er werd gezongen, gedanst en geacteerd. Het overheersende thema is de herinnering van het lijden van Jezus Christus. Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. De Heilig Bloedprocessie toont de aanwezigen ook hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. Die werd afwisselend gedragen door zes diakens.

Om zes uur vanavond vond de slotactiviteit plaats op de Burg, waarna het bloed terug naar de basiliek werd gebracht. Volgens Benoit Kervyn is de Heilig Bloedprocessie zonder problemen verlopen. "De omstandigheden voor mens en dier waren perfect", vertelt de coördinator. "Op geen enkele plaats waren er opstoppingen. We kunnen terugblikken op een schitterende dag." In september begint het Processiecomité aan de voorbereidingen van de volgende Heilig Bloedprocessie volgend jaar.

Foto Mia Uydens

Nick Lodewyckx