Duitser en Puertoricaan willen nieuwe sportpaus worden

Print
Duitser en Puertoricaan willen nieuwe sportpaus worden

Duitser en Puertoricaan willen nieuwe sportpaus worden

De 59-jarige Duitser Thomas Bach (foto) en de 60-jarige Puertoricaan Richard Carrion hebben zich als eersten kandidaat gesteld om voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité te worden. Ze deden dat in een brief aan de huidige IOC-voorzitter, onze landgenoot Jacques Rogge.

Rogge, vorige week 71 geworden, werd op juli 2001 tot voorzitter van het IOC verkozen, als opvolger van de Spanjaard Juan Antonio Samaranch. Op 9 oktober 2009 kreeg hij een tweede ambtstermijn. Die loopt dit jaar af. De negende voorzitter van het IOC wordt op 10 september in het Argentijnse Buenos Aires verkozen.

Bach is een voormalig olympisch schermkampioen. Hij is lid van het IOC sinds 1991 en vicevoorzitter sinds 2000. De jurist is ook voorzitter van de beroepskamer van het Sporttribunaal TAS, voorzitter van de Juridische Commissie van het IOC, baas van de Tuchtcommissie tijdens Olympische Spelen en voorzitter van het Duits Olympisch Comité.

Carrion, lid van het IOC sinds 1990, zit als bankier de Financiële Commissie van de olympische beweging voor. In die hoedanigheid leidde hij de onderhandelingen met de Amerikaanse televisiezenders over de uitzendrechten voor de Spelen van 2010 en 2012. Die brachten zo'n 2 miljard dollar (1,5 miljoen euro) in het laatje.

Belga
Archieffoto EPA