Kindersigaret of shisha pen waait over naar België

Print
Kindersigaret of shisha pen waait over naar België

Kindersigaret of shisha pen waait over naar België

In Nederland is er al langer ongerustheid over en nu waait de hype ook over naar België: we hebben het over de kindersigaret of shisha pen. De waterpijp in zakformaat laat kinderen fruitsmaakjes inhaleren. Toch waarschuwen specialisten: ze zet kinderen aan tot roken.

Altijd een waterpijp op zak hebben? Het kan, want sinds enkele maanden ligt in Nederland de shisha pen in de tabakswinkels. De pen kost 11 tot 15 euro en wordt verkocht met smaakjes, van cola en redbull tot perzik.

De pen bevat geen nicotine. “Gevaarlijk speelgoed”, vinden Nederlandse specialisten. De shisha pen zet jongeren niet alleen aan tot roken, het is ook nog onduidelijk hoe schadelijk de stoffen zijn die vrijkomen samen met het verbrandingsproces in de pen.

De Nederlandse overheid is een onderzoek gestart naar het propyleenglycol dat in de pen zit. Dat is een organische stof die onder andere wordt gebruikt om tabak nat te houden en mogelijk kankerverwekkend kan zijn als het wordt verbrand.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid raadt het gebruik af. Ook enkele Antwerpse winkels hebben de pen in voorraad, maar een hype is het daar nog niet. “Ik heb de shisha pen nu al enkele dagen in mijn toonbank liggen, maar de verkoop ervan loopt niet vlot”, klinkt het bij Elke Mortelmans van rookwarenwinkel Huis Elke in Ekeren.

Lees ook: 'Kindersigaret' enorm populair bij Nederlandse schoolkinderen

TVD/SARE