Libris Literatuur Prijs voor 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa

De Nederlander Tommy Wieringa heeft maandag de Libris Literatuur Prijs gewonnen voor zijn roman 'Dit zijn de namen'. De winnaar van het beste Nederlandstalige literaire fictieboek van het afgelopen jaar werd bekendgemaakt tijdens het televisieprogramma Nieuwsuur. Wieringa krijgt 50.000 euro.

fvranckx

De enige Vlaming op de shortlist van genomineerden was Elvis Peeters met 'Dinsdag', maar hij haalde het dus niet. De andere genomineerden waren Arnon Grunberg ('De man zonder ziekte'), Esther Gerritsen ('Dorst'), Christiaan Weijts ('Euforie') en Oek de Jong ('Pier en oceaan').

Vluchtelingen

'Dit zijn de namen' gaat over twee explosieve thema's: godsdienst en migratie. De roman volgt een groepje vluchtelingen die hun identiteitspapieren hebben verscheurd. Ze staan voor de velen die door een uitzichtloze thuissituatie gedwongen zijn tot een zoektocht naar een betere wereld elders.

"Het is moeilijk te zeggen waarom 'Dit zijn de namen' het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht", aldus de vijfkoppige jury.

Wieringa brak in 2005 door naar een groter publiek met 'Joe Speedboot'. Afgelopen zaterdag won hij nog de Prijs van de Lezersjury tijdens de uitreiking van de Gouden Boekenuil (de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen), die uiteindelijk naar Oek de Jong ging.

Vorig jaar ging de Libris Literatuur Prijs naar A.F.Th. van der Heijden, voor zijn roman 'Tonio', over zijn zoon die bij een verkeersongeval om het leven kwam.

Belga Archieffoto PN