Burgemeesters willen streng drugsbeleid Maastricht gehandhaafd zien

De burgemeesters van Lanaken, Riemst en Voeren willen dat de Nederlandse coffeeshops gesloten blijven voor buitenlanders en er harder wordt opgetreden tegen illegale verkopers. Zelf kondigen de burgemeesters aan de controles aan de grens te handhaven.

tmas

Nu er in Maastricht juridische bezwaren zijn opgedoken die het verbod opheffen om er softdrugs te verkopen aan buitenlanders, is er opnieuw veel belangstelling van onder meer Belgische drugstoeristen. Burgemeester Onno Hoes probeert met gerechtelijke stappen om overtreders op andere gedachten te brengen.

"Dat de verkoop opnieuw mogelijk wordt is een slechte zaak, want de invoering van de wietpas heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen", zegt Marino Keulen, burgemeester van Lanaken (Open Vld). "Het aantal drugstoeristen is hierdoor drastisch verminderd. Als het nu opnieuw de andere kant opgaat, zou dit bijzonder jammer zijn. Wat we wel gemerkt hebben is dat door het verbod in de coffeeshops, de drugsdealers hun rotzooi niet meer kwijt geraakten, en ze daarom mensen op straat begonnen aan te klampen. Wij ijveren voor het doorzetten van de harde lijn, waarbij overtreders worden geverbaliseerd en vervolgd", aldus Keulen.

Mark Vos van Riemst (CD&V) zit op dezelfde lijn: "De overlast was nu een pak minder, dus moet het verbod blijven gelden. Wij zullen in ieder geval de controles aan de grens handhaven. Want ondanks de maatregelen in Maastricht, is het illegale circuit nog steeds actief en doen we nog regelmatig vangsten. Wij werken mee aan een strenge aanpak."

Belga Foto RL: Het was gisteren aanschuiven geblazen aan de Maastrichtse coffeeshop Easy Going


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio