Opening belangrijkste neo-naziproces ooit sinds Tweede Wereldoorlog

Print
Opening belangrijkste neo-naziproces ooit sinds Tweede Wereldoorlog

Opening belangrijkste neo-naziproces ooit sinds Tweede Wereldoorlog

Vertegenwoordigers van Turkse organisaties hebben vanochtend betoogd voor het gerechtsgebouw in München. Vandaag wordt in Duitsland namelijk één van de belangrijkste processen sinds de Tweede Wereldoorlog geopend tegen neonazi's.

Hoofdbeschuldigde is de 38-jarige Beate Zschäpe. Zij staat terecht voor haar vermoedelijke deelname aan tien moorden van de rechtsextremistische terreurcel tussen 2000 en 2007, waarvan er negen een racistisch karakter hebben. Het gaat om moorden op mensen van Turkse en Griekse origine, alsmede een Duitse politieagente. Zij zit vast sinds ze zich op 8 november 2011 bij de politie heeft gemeld.

Verder staan er nog vier andere mensen terecht voor moord. Twee andere verdachten hebben zich van het leven benomen toen de politie hen wou arresteren. Tachtig familieleden en slachtoffers stelden zich burgerlijke partij en meer dan zeshonderd mensen komen getuigen.

De ordediensten namen veiligheidsmaatregelen voor het proces tegen de vermoedelijke leden van de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU), want de opkomst ligt hoog. Uren voor de opening stonden al tientallen mensen te wachten om het proces te kunnen volgen. Ook de pers is massaal aanwezig. Normaal zouden de debatten in januari 2014 eindigen, maar het proces zal waarschijnlijk veel langer duren.

Foto Photo News

Nick Lodewyckx