Farmabaas: "Onaanvaardbaar hoe Alexion ouders Viktor benaderde"

Algemeen directeur van de farmakoepel pharma.be Leo Neels is er niet over te spreken dat medicijnproducent Alexion de ouders van de zieke Viktor via tussenpersonen heeft benaderd.

mceulemans

"Dat is onaanvaarbaar", zegt Neels in De Standaard. Hij reageert op het vermoedelijke handelen via de media van medicijnfabrikant Alexion. Zo zouden een pr-bureau en lobbyiste van Alexion de ouders van de zevenjarige Viktor benaderd hebben. Daar waren de ouders niet van op de hoogte.

"Strijdig met ethiek"

"Als Alexion inderdaad een poging heeft gedaan om die ouders te manipuleren, na hun aanvankelijke weigering om met de overheid te onderhandelen, dan is dat in strijd met onze ethiek en waarden", vindt Neels. De farmadirecteur wijst op de duidelijk regels over hoe medicijnfabrikanten moeten omgaan met patiënten.

"Alle contacten moeten transparant verlopen. Het pr-bureau had dus expliciet moeten zeggen door wie het betaald wordt", klinkt het. Pharma.be gaat Alexion nu op het matje roepen. "We hebben nog nooit een lid geschorst, maar ik sluit zo'n sanctie niet uit", besluit Neels.

Eerst oplossing terugbetaling

De onderhandelingen tussen minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en Alexion over een oplossing voor terugbetaling van het peperdure medicijn Soliris, krijgen voorrang. Viktor heeft het medicijn nodig in zijn strijd tegen de zeldzame neerziekte aHUS. Maandelijks heeft hij 18.000 euro nodig, maar de behandeling wordt niet terugbetaald.

MCe Archieffoto

Meer over Leo Neels