Nederlandse gemeenten willen apart spoor voor "giftreinen"

Print
Nederlandse gemeenten willen apart spoor voor "giftreinen"

Nederlandse gemeenten willen apart spoor voor giftreinen

Opgeschrikt door de treinramp in Wetteren eisen Nederlandse gemeenten een apart spoor voor treinen die chemische lading vervoeren. Dat schrijft het Nederlandse Algemeen Dagblad. Bij de ramp viel één dode en raakten tientallen mensen gewond door het inademen van giftige gassen die waren vrijgekomen toen een trein met chemische stoffen vrijdag ontspoorde en ontplofte.

Bestuurders van de Zuid-Hollandse gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht pleiten nu voor een apart spoor voor treinen met gevaarlijke vracht en willen hierover in gesprek met de Tweede Kamer en de provincie. Treinen rijden nu nog over het reguliere spoor, dat in enkele gemeenten dwars door de bebouwde kom loopt.

"De ramp in België is een triest bewijs dat het hier ook mis kan gaan", zegt Jasper Mos, wethouder Verkeer in Dordrecht. "Als het in Dordrecht was gebeurd, was het aantal doden nog vele malen groter geweest."

Mos ijvert voor een aparte "giftreinroute", een ondertunneling of het gebruik van de Betuwelijn door treinen met chemische lading.

Foto Belga