Sky wint ploegentijdrit in de Giro

Print

Sky wint ploegentijdrit in de Giro

Het Britse Sky heeft zondag de ploegentijdrit in de 96ste Ronde van Italië gewonnen. De formatie van tourwinnaar Bradley Wiggins had op het eiland Ischia, nabij Napels, 22 minuten en 5 seconden nodig voor 17,4 kilometer. Het Spaanse Movistar werd op 9 seconden tweede, het Kazachse Astana op 14 seconden derde.

De Italiaan Salvatore Puccio, een ploegmaat van Wiggins, neemt het roze over van de Brit Mark Cavendish, zaterdag winnaar van de openingsetappe. Cavendish' team Omega Pharma-Quick.Step, wereldkampioen in de discipline, werd pas zeventiende op 0:48. Daarmee was het wel de beste Belgische formatie. Lotto-Belisol werd 21ste op 1:00.

De 23-jarige Puccio (foto onder) is een tweedejaarsprof. Zijn palmares als profrenner was nog blanco. In 2011 won hij de Ronde van Vlaanderen voor beloften.

Met onderweg liefst vier hellingen was de atypische ploegentijdrit, waarin het geen meter vlak was, een kolfje naar de hand van het sterke Sky, dat met Bradley Wiggins, Salvatore Puccio, Dario Cataldo, Rigoberto Uran en Sergio Henao aan de finish kwam. Alleen Movistar, aan het tussenpunt na 7,9 kilometer twee seconden sneller, gaf even de indruk Sky te kunnen bedreigen. Pech voor de Spanjaarden was dat ze onderweg kopman Juan Jose Cobo verloren, die voor de middag tijdens de verkenning ten val gekomen was.

Met de zege deelde Wiggins de andere favorieten al een eerste tik uit. Hij zette Vincenzo Nibali op 14 seconden, Michele Scarponi op 22, Ryder Hesjedal op 25 en Cadel Evans op 37.

Foto EPA