Wapenlobby viert zege tegen Obama

Print
Wapenlobby viert zege tegen Obama

Wapenlobby viert zege tegen Obama

De Amerikaanse wapenlobby voelt zich op haar jaarvergadering sterker dan ooit. President Barack Obama is mislukt in zijn streven naar een strengere wapenwetgeving. De lobby spreekt van een "cultuurstrijd".

De machtige Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA) viert op haar jaarvergadering in Houston openlijk een triomf: de mislukking van het initiatief van president Barack Obama voor een strengere wapenwetgeving. "Dit is niet alleen een overwinning voor het recht op wapens", zei NRA-vicepresident James Porter aan het begin van de manifestatie vrijdag in Houston. Bij de strijd om het recht op wapendracht gaat het om meer: dit is een "cultuurstrijd". "Allen hier in deze zaal zijn vrijheidsstrijders", riep hij de deelnemers toe.

"We zullen nooit afwijken van onze rechten en de rechten van alle gezagsgetrouwe wapenbezitters", zei Wayne LaPierre, eveneens vicepresident van de NRA. Rond de 70.000 mensen zijn naar het driedaagse treffen in de Texaanse stad gekomen.

De NRA-vergadering in Houston is de eerste sinds het bloedbad in een basisschool in Newtown in december. Toen had een dolle schutter 20 kinderen en zes volwassenen doodgeschoten. Obama had toen van de strijd voor strengere wapenwetten zijn prioriteit gemaakt. Tijdelijk leek het tot een historische doobraak te komen, een overeenkomst tussen Democraten en Republikeinen leek haalbaar. Maar dan mislukte het plan. Een wetsontwerp, dat in een striktere controle van wapenkopers voorzag, werd in de Senaat afgewezen, met de hulp van Democraten.

Dat was één van de zwaarste klappen die Obama tot nog toe moest incasseren. De invloed en druk van de lobby op individuele politici wordt beschouwd als een van de oorzaken van de nederlaag.

Deze week zorgde een incident met een vuurwapen in privéhanden nog voor vette krantenkoppen in de VS. Een vijfjarige jongen schoot in de staat Kentucky zijn tweejarig zusje dood. Het was zijn eigen wapen. Sarah Palin, vroeger ikoon van de strikt conservatieve Tea Party-beweging, prees de NRA voor haar onbuigzaamheid. "Het establishment in Washington spot met jullie, maar jullie geven niet op". Het jongste bloedbad heeft toonaangevende politici in Washington ertoe verleid een drama uit te buiten om de vrijheden van gezagsgetrouwe mensen te beperken, zei ze volgens Sky News.

Belga