Drie studenten opgepakt in onderzoek naar aanslagen Boston

Print

Drie studenten opgepakt in onderzoek naar aanslagen Boston

In het onderzoek naar de terreuraanslag van Boston komt beweging. Drie studenten werden opgepakt, maar het gaat wellicht niet om daders.

Ruim twee weken na de terreuraanslag van Boston heeft de politie drie nieuwe verdachten opgepakt. Ze zitten in de cel, zo meldde de politie in Boston woensdag. Volgens Amerikaanse media gaat het om twee studenten uit Kazachstan en één uit de VS. Ze worden beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen, het misleiden van Justitie en het overtreden van de visumwetgeving. Ze worden echter niet beticht van rechtstreekse betrokkenheid. De Amerikaanse president Barack Obama had eerder al gewaarschuwd voor extremistische individuele daders, die erg moeilijk te vatten zijn.

Bij de aanslag tijdens de marathon van Boston werden drie mensen gedood en meer dan 200 verwond. De broers Dzhokhar (19) en Tamerlan (26) Tsarnaev worden als de vermoedelijke daders beschouwd. De jongste broer werd enkele dagen na de aanslag zwaargewond gevat en zit in de gevangenis. Zijn oudere broer werd tijdens een achtervolging door de politie doodgeschoten. Beiden hebben hun roots in Tsjetsjenië.

Studiegenoten

De arrestanten van woensdag hadden contact met de gebroeders Tsarnaev en hebben deels met hen samen gestudeerd. Volgens nieuwszender CNN, onder aanhaling van een niet genoemde bron bij Justitie, verwijderden ze bewijsmateriaal uit de kamers van de broers. Daarbij zou het onder andere om vuurpijlen en een laptop gegaan zijn. Een officiële bevestiging daarvoor is er nog niet. De drie arrestanten worden nog in de loop van woensdag (21.30 uur Belgische tijd) bij de rechter van instructie voorgeleid. Ze bevinden zich in handen van de federale politiedienst FBI.

Na de nieuwe arrestaties probeert de politie de bevolking tot bedaren te brengen. Er bestaat geen gevaar meer, deelde de Bostonse politie mee via Twitter. Volgens het voorlopige onderzoek handelden beide broers alleen, zonder direct contact met islamitische terreurgeroepen.Waakzaamheid

De Amerikaanse president Barack Obama riep dinsdag nog tot waakzaamheid tegenover extremistische individuele daders op. Aanslagen van "zelf geradicaliseerde enkelingen", die al in de Verenigde Staten wonen, zijn "moeilijker te voorkomen", zei Obama in Washington. De antiterreurstrijd van zijn regering was tot nog toe vooral tegen goed gefinancierde en uitgeruste netwerken als al-Qaida gericht. In het geval van de beide terreurverdachten uit Boston, de gebroeders Tsarnaev, ziet hij voorlopig geen fouten van de veiligheidsdiensten, zei Obama. Wel wordt ondertussen onderzocht of op vroegere aanwijzingen van de geheime dienst uit Rusland juist gereageerd werd, maar dat is een gebruikelijke procedure.

Volgens Amerikaanse mediaberichten hadden het FBI en de inlichtingendienst CIA de oudere broer na inlichtingen uit Rusland al sinds 2011 in het vizier. Diens naam was zelfs op terreurlijsten gezet, maar toch kon hij zich vrij bewegen. Inmiddels verhoorden FBI-agenten de weduwe van de gedode Tamerlan Tsarnaev. De vrouw werd 90 minuten lang in het huis van haar ouders in Rhode Island ondervraagd, zei speurder Jason Pack in The Washington Post. Volgens The New York Times zal onderzocht worden of de vrouw -al dan niet bewust- bewijsmiddelen heeft vernietigd of de aanslagen van 15 april mee heeft gepland. De vrouw ontkent volgens haar advocaat Amato DeLuca elke betrokkenheid bij de daad.

Foto's Reuters