Cuba vraagt sluiting Guantanamo

Print
Cuba vraagt sluiting Guantanamo

Cuba vraagt sluiting Guantanamo

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez Parrilla, heeft woensdag voor de Verenigde Naties om de sluiting van de gevangenis en de Amerikaanse basis van Guantanamo gevraagd. Hij hekelt "de folteringen" en "de doden" op de site.

"We zijn hoogst bezorgd over de juridische onduidelijkheid die permanente en afgrijselijke schendingen van de mensenrechten toelaat op de basis van Guantanamo, Cubaans grondgebied dat de Verenigde Staten zich onrechtmatig toegeëigend hebben", verklaarde Parrilla voor de Mensenrechtenraad in het Zwitserse Genève.

Hij stelde dat Guantanamo "een foltercentrum is waar gevangenen sterven en waar 166 gedetineerden nu al tien jaar verblijven, en dat zonder garanties, vonnis en verdediging".

De minister benadrukte dat honderd gevangenen in hongerstaking zijn en dat "17 van hen, die in levensgevaar verkeren, via intubatie gedwongen gevoed worden".

"De gevangenis en de basis moeten worden gesloten en het grondgebied moet aan Cuba worden teruggegeven", luidde het tijdens de voorstelling van het nationale rapport in het kader van het Universeel Periodiek Onderzoek van de mensenrechten op Cuba, een procedure die om de vier jaar plaatsvindt.

Druk op Obama

De druk op de Amerikaanse president Barack Obama is de voorbije weken overigens toegenomen om de Amerikaanse gevangenis op Cuba te sluiten. De hongerstaking, die haar twaalfde week is ingegaan, breidt immers steeds meer uit. Volgens de gevangenisdirectie nemen honderd gedetineerden deel aan de actie; volgens de advocaten gaat het al om 130 gevangenen.

President Obama zal nogmaals verzoeken om de sluiting van Guanatanamo. "Guantanamo is niet noodzakelijk voor de veiligheid van Amerika. Het is duur en niet efficiënt. Het kamp moet worden gesloten", zei Obama dinsdag naar aanleiding van de al weken durende hongerstakingen.

Belga
Foto EPA