Slechts negen dagen regen in april

Print
Slechts negen dagen regen in april

Slechts negen dagen regen in april

De voorbije maand april was droog, zeer droog zelfs. In Ukkel werd amper 25,8 millimeter neerslag opgetekend. Normaal valt er in april zo'n 53 mm. Toch is dit geen record, want in 2007 viel er geen druppel regen. Dit jaar hadden we in april slechts op negen dagen de paraplu nodig. Gewoonlijk is dat op zeventien dagen het geval. In 1935 was er amper 1 aprildag waarop er geen neerslag werd geregistreerd. Dat meldt weerman Eddy De Mey.

De andere parameters waren vorige maand vrij normaal. De zon presteerde bijna 167 uur (gewoonlijk 156 uur). De gemiddelde temperatuur van 9 graden was precies in overeenstemming met het langjarige gemiddelde. De wind waaide in hoofdzaak uit richtingen tussen het noorden en noordoosten, terwijl dit normaal uit het zuidwesten is.

Het jaar 2013 als geheel is tot nu toe kouder dan normaal, aldus De Mey. De eerste drie maanden (januari, februari en maart) gaven lagere temperaturen te zien dan gewoonlijk. Het meest opmerkelijke meteorologische fenomeen was het ontbreken van een klassieke westcirculatie met aanvoer van relatief zachte maritieme lucht. De stroming was vaker noordelijk, waardoor het jaar tot nu toe kouder is dan gewoonlijk.

Belga
Archieffoto