Nucleair lek gedicht met plastiek, plakband en bezemstelen

Print

Nucleair lek gedicht met plastiek, plakband en bezemstelen

In de Amerikaanse staat Californië zijn foto's opgedoken van plastic zakken, plakband en bezemstelen die een lek in de lokale kerncentrales dichten. De beelden werden gemaakt door een anonieme man in reactor 3 van het San Onofre Nuclear Generating Station (SONGS). De nucleaire sites werden gesloten nadat zich in januari vorig jaar een lek heeft voorgedaan.

Maureen Brown, woordvoerster van Southern California Edison (SCE), het bedrijf dat de centrales in handen heeft, zei dat er enkel zeewater uit het gat sijpelde en dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. "De constructie met plastic en plakband moet het water naar een nucleaire opslagplaats leiden", vertelde ze. "Het incident heeft zeker niets met nalatigheid te maken."

De anonieme getuige verspreidde de foto's uit ongenoegen met de gang van zaken. "Als dat de manier is waarop we lekken in kerncentrales moeten dichten, vind ik dat iedereen dat moet weten", liet hij weten. "Er is trouwens ook een koker die werknemers naar de nooduitgangen leidt als zich een ramp zou voordoen, maar die is helemaal verroest en kan niet meer gebruikt worden", voegde hij er nog aan toe.

SCE denkt eraan de tweede reactor opnieuw te openen, maar dat vinden de werknemers te riskant. "Dit is een nucleaire site", zegt een van hen. "Alles zou hier tiptop in orde moeten zijn en dat is niet het geval." Waarschijnlijk zal de tweede reactor in mei opnieuw in werking worden gezet, maar wel aan verlaagde capaciteit.

Foto's Reuters en 10News

Nick Lodewyckx