Crombez: "Ook inkomen uit vermogen belasten"

Print

Crombez: Ook inkomen uit vermogen belasten

Op de 1 mei-viering in Oostende heeft staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez ervoor gepleit om niet alleen inkomen uit arbeid te belasten, maar ook meer het inkomen uit kapitaal. "Inkomen is inkomen", klonk het.

"Zorg ervoor dat niet alleen het loonbriefje bekend is bij de fiscus, maar ook het couponbriefje", aldus Crombez in Oostende.

Lees ook: "Elke euro uit fraudestrijd naar lastenverlaging arbeid"

Tobintaks

Volgens Crombez is er de laatste tijd veel "propaganda gevoerd tegen oplossingen die mensen kunnen helpen". "En wat verwonderlijk is dat de banken daarbij het voortouw nemen", klonk het.

Crombez verwees daarbij naar de plannen voor de invoering van de Tobintaks en de kritiek daarop van Belfius-voorzitter Alfred Bouckaert. Bouckaert liet verstaan dat de invoering van de Tobintaks het herstel van Belfius kan belemmeren.

Die kritiek ligt bij Crombez duidelijk op de maag. "De voozitter van de staatsbank zegt eigenlijk dat de Tobintaks het rendement van zijn bank zal schaden. Dus het grote probleem na vijf jaar bankencrisis is dat het rendement van de bank het een beetje moeilijk zal krijgen. Maar wat vindt de voorzitter van de staatsbank van mensen die nog moeilijk rondkomen of van het rendement van mensen die in het zuiden van Europa geen geld meer hebben voor eten? Hoe durft hij zeggen dat het rendement van de bank in de moeilijkheden komt?"

Crombez deed tot slot nog een oproep voor meer verdraagzaamheid. "Laat ons iets verdragen van mekaar. Kermissen mogen niet meer, foren mogen niet meer, Gentse Feesten mogen niet meer, kinderen die te veel lawaai mogen niet meer, affiches in het Engels voor concerten mogen niet meer. Zet groepen niet tegen elkaar op. Laat ons werk maken van dingen die de mensen echt helpen", klonk het.

Niet besparen op kinderen

De sp.a gaat binnen de Vlaamse regering bovendien de hervorming van het secundair onderwijs voluit verdedigen. Dat heeft sp.a-viceminister-president Ingrid Lieten gezegd in haar 1 mei-toespraak woensdag in Dilsem-Stokkem. Lieten wil niet dat de overheid bespaart op kinderen en jongeren en wil de strijd tegen kinderarmoede en jeugdwerkloosheid opdrijven.

"Besparen op onze kinderen en jongeren is niet de weg uit de crisis. Zij verdienen dezelfde kansen als wij hebben gekregen én zelfs beter. Daarom is de hervorming van het secundair onderwijs, die collega Pascal Smet zorgvuldig heeft voorbereid, voor ons zo belangrijk", zei Lieten.

"Wij gaan het debat binnen de Vlaamse regering de volgende weken aan met dezelfde vastberadenheid als we het debat over het behoud van het gratis vervoer van de 65-plussers zijn aangegaan", aldus de socialistische minister.

Lieten waarschuwde ook voor een overdreven besparingsdrift bij de overheid. "Wij denken niet dat een overheid die zich kapot saneert, jobs gaat creëren. Wij denken niet dat de vrije markt alleen voor nieuw jobs gaat zorgen. Wij zijn ervan overtuigd dat alle overheden moeten samenwerken om gezinnen en bedrijven vertrouwen te geven."

Lees ook: "Elke euro uit fraudestrijd naar lastenverlaging arbeid"

Foto Belga