thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuw verkeersbord voor fietsers en voetgangers

Er komt een nieuw verkeersbord dat voetgangers en fietsers duidelijk maakt wanneer een doodlopende weg voor hen toch te passeren is. De Kamercommissie Infrastructuur keurde het wetsvoorstel van kamerlid Sabine Lahaye-Battheu (Open Vld) daarover goed.

NLodewyckx

De politica is blij met de nieuwe wet. "Veel wegbeheerders plaatsen het standaard F45-bord: doodlopende weg aan het begin van zo'n weg, waardoor die dus doodloopt voor alle weggebruikers", zegt ze. "Uit een steekproef van de Voetgangersbeweging blijkt dat er alleen al in Vlaanderen van de 27.104 F45borden bijna 75 procent doorlopend is. Het gaat dus om meer dan 20.000 wegen die fietsers en voetgangers die de weg niet kennen, niet gebruiken, hoewel er voor hen een doorgang is aan het einde van de straat."

Lahaye-Battheu houdt ook rekening met de ecologische voordelen van de maatregel. "Als we het stappen en fietsen als duurzaam vervoermiddel willen bevorderen als alternatief voor het autogebruik, moeten we er bijvoorbeeld voor zorgen dat er tijdswinst is. Voetgangers en fietsers kunnen die vaak realiseren door gebruiken te maken van die, nu vaak onbekende, doorlopende straten", luidt het. Het nieuwe verkeersbord wordt nu ook opgenomen in de wegcode.

Foto's Belga

Nick Lodewyckx