Geen hoop meer op overlevenden na instorting gebouw Bangladesh

Print
Geen hoop meer op overlevenden na instorting gebouw Bangladesh

Geen hoop meer op overlevenden na instorting gebouw Bangladesh

In Bangladesh hebben duizenden arbeiders op deze dag van de arbeid gemanifesteerd om meer aandacht te eisen voor veilige werkomstandigheden. Vorige week nog stortte in Bangladesh een textielfabriek in. Daarbij kwamen meer dan 400 mensen om.

De manifestanten in Dhaka vroegen ook de vervolging van de eigenaars van het gebouw in Savar. "De regering moet zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden en een levenslange compensatie voor de nabestaanden en overlevenden van arbeidsongevallen", luidde het. Daarnaast werd aan de autoriteiten gevraagd om alle fabrieken te ontmantelen die de bouwregels niet respecteren.

Het aantal doden na de instorting van de textielfabriek blijft ondertussen verder oplopen. Volgens de meest recente cijfers van de hulpdiensten zijn er intussen 413 doden geteld. Acht dagen na de ramp blijven nog altijd zeker 149 mensen vermist. Dat hebben de reddingswerkers woensdag gezegd.

Ongeveer 2.400 mensen raakten gewond toen het acht verdiepingen tellende gebouw vorige week woensdag instortte. In het gebouw in Savar, 25 kilometer ten noordwesten van Dhaka, waren vijf textielfabrieken, een bank en een winkel ondergebracht. De reddingswerkers hebben intussen alle hoop opgegeven dat ze nog levenden van onder het puin terugvinden.

Textielarbeiders in de wijde omgeving van Dhaka legden maandag ook het werk neer. Ze eisen de doodstraf voor de eigenaar van het gebouw. Die werd zondag opgepakt toen hij probeerde naar buurland India te ontkomen. Hij zou bij de bouw minderwaardig materiaal gebruikt hebben. Demonstrerende arbeiders vielen textielfabrieken aan en staken auto's in brand. De politie zette traangas en rubberkogels in.

Foto Reuters