"Elke euro uit fraudestrijd naar lastenverlaging arbeid"

Print
"Elke euro uit fraudestrijd naar lastenverlaging arbeid"

Elke euro uit fraudestrijd naar lastenverlaging arbeid

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback wil dat iedere euro die staatssecretaris John Crombez recupereert uit de fraudebestrijding of uit belastingparadijzen dient om lasten op arbeid te verlagen. "Dat moet ons ondubbelzinnig engagement zijn", zei Tobback dinsdagavond in Gent naar aanleiding van het Feest van de Arbeid.

Aan de vooravond van 1 mei verzamelden sp.a en het ABVV in de Vooruit om er de aftrap te geven voor het Feest van de Arbeid. In zijn toespraak stond Tobback stil bij de hoge arbeidskost in ons land en de zoektocht naar een oplossing daarvoor. Die mag niet inhouden "dat we de kost doorschuiven naar de onderkant van de ladder", waarschuwde Tobback.

"Ons ondubbelzinnig engagement moet zijn: iedere euro die John recupereert uit de strijd tegen sociale en fiscale fraude en iedere cent die hij kan opvissen uit tropische wateren, zal dienen om lasten op arbeid te verlagen", stelde Tobback daar tegenover. De lastenverlaging moet in de eerste plaats gaan naar sectoren waar de productiviteit en toegevoegde waarde laag liggen, maar die met zware internationale concurrentie kampen.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw schoof de creatie van 150.000 jobs voorop door 13 miljard euro te recupereren uit de strijd tegen fiscale fraude en een heroriëntering van de notionele intrestaftrek. Met dat geld kunnen we investeren "in beter en voor iedereen toegankelijk openbaar vervoer, meer kinderopvang, voor elk kind een plaats in de school naar keuze, hogere terugbetalingen in de gezondheidszorg en goed geïsoleerde woningen".

Foto Belga