Koninginnedag zonder grote incidenten

Print
Koninginnedag zonder grote incidenten

Koninginnedag zonder grote incidenten

In Nederland is koninginnedag dinsdag feestelijk en zonder grote incidenten verlopen. De politie verrichte in Amsterdam tot dinsdagavond 24 uur 98 aanhoudingen, vooral voor kleine incidenten en vergrijpen. De aanhoudingen hadden betrekking op 259 voorvallen. Vorig jaar telde de politie tot middernacht ruim 450 incidenten en 178 aanhoudingen.

De twee ernstigste gevallen betroffen steekincidenten aan het Stationsplein rond 16 uur en aan de Lijnbaansgracht rond 19.30 uur. Bij het eerste voorval raakte een persoon lichtgewond, bij het tweede liepen twee mensen lichte verwondingen op.

Om de dag af te sluiten maakte de koninklijke familie nog een boottocht op het IJ. Omstreeks 21.00 uur meerde de kersverse koning aan aan het Muziekgebouw bij het IJ. Daar dineerde de familie met onder andere de Nederlandse premier Mark Rutte. Op het Museumplein was het dan tijd voor een volksfeest, met onder andere een optreden van violist André Rieu. De festiviteiten zijn tot in de vroege uurtjes doorgegaan.


'Mensenkoning'

De Nederlandse kranten staan woensdag vol nieuws over de troonswisseling. Sommige kranten hebben tot veertien bladzijden voorbehouden voor het evenement van dinsdag. Het AD komt met een speciaal bewaarnummer. In het commentaar schrijft de krant dat dinsdag duidelijk werd dat Nederland zich nauwelijks laat verdelen in monarchisten en republikeinen. "De monarchie is springlevend", besluit de krant.

De Telegraaf komt met de grootste foto. De hele voorpagina heeft plaatsgemaakt voor het moment waarop koning Willem-Alexander de eed aflegt. Binnenin een foto van de balkonscène over de breedte van twee pagina's. "Nederland heeft koning Willem-Alexander spontaan in de armen gesloten", schrijft de krant.

De Volkskrant heeft ook de hele voor- en achterpagina ingeruimd voor een foto van het koninklijke paar. Eén woord staat eronder: mensenkoning. Binnenin licht de krant dat woord toe: "In De Nieuwe Kerk omringt hij zich met rolmodellen als herauten: een astronaut, een wetenschapper en een topsporter."

"Troonswisseling vol vertrouwen", kopt Trouw. "Het ontbreken van enige wanklank geeft het scherpe contrast aan met de vorige troonswisseling", herinnert de krant aan de rellen van 1980.

Foto EPA