Bewijsmateriaal in zaak-Fuentes wordt vernietigd

Het bewijsmateriaal dat de Spaanse ordediensten in 2006 verzamelden tegen de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes wordt vernietigd. Dat besliste rechter Julia Patricia Santamaria dinsdag in de Spaanse hoofdstad Madrid.

mceulemans

Lees ook: Dopingdokter Fuentes krijgt jaar cel

De rechter was van oordeel dat de 211 bloedzakken die in 2006 bij Fuentes in beslag werden genomen niet ter beschikking gesteld worden van het Wereldantidopingagentschap WADA en andere burgerlijke partijen, die de inhoud van de bloedzakken willen vergelijken met het DNA van wielrenners die mogelijk klant waren bij Fuentes.

Grondwettelijke rechten

Zo kunnen deze organisaties eventuele sportieve sancties opleggen. Volgens de rechter worden de grondwettelijke rechten van de sporters geschonden als de bloedzakken aan de sportieve instanties overhandigd worden. Ze beval daarom de vernietiging van het computermateriaal dat de politie destijds bij Fuentes in beslag nam.

Er wordt wel verwacht dat het Spaanse Antidopingagentschap (AEA) nog in beroep gaat tegen de uitspraak. De bewijslast tegen de dopingarts is immers overweldigend. Fuentes gaf zelf toe verscheidene wielrenners te hebben behandeld, maar ook atleten uit andere sporttakken. Op het proces kwamen tientallen politieagenten, renners en experts getuigen tegen Fuentes.

Jaar cel

Fuentes kreeg een jaar gevangenisstraf voor "inbreuken tegen de publieke gezondheid", Labarta kwam er van af met vier maanden. Omdat de straffen korter zijn dan twee jaar, moeten beiden niet achter de tralies.

Belga Archieffoto

Meer over Madrid