thumbnail: null
thumbnail: null

Willem-Alexander legt eed af als koning der Nederlanden (album)

Willem-Alexander heeft dinsdag de eed afgelegd als koning der Nederlanden. Daarna hebben ook de parlementsleden trouw gezworen aan hun nieuwe vorst. Willem-Alexander is het eerste mannelijke staatshoofd van Nederland sinds de dood van Willem III in 1890.

fvranckx

"Ik zweer aan de volkeren van het koninkrijk dat ik het statuut voor het koninkrijk en de grondwet steeds zal onderhouden en handhaven", verklaarde Willem-Alexander, die ook zwoer de onafhankelijkheid en het grondgebied van het koninkrijk te verdedigen.

In een toespraak voorafgaand aan die eedaflegging had koning Willem-Alexander al hulde gebracht aan zijn voorgangster: koningin Beatrix, die na 33 jaar weer prinses is. Hij bedankte zijn moeder voor de "vele mooie jaren waarin wij haar als koningin mochten hebben".

Mantel

Willem-Alexander, die de opvallende Nederlandse koningsmantel droeg, werd tijdens de plechtigheid in De Nieuwe Kerk in Amsterdam vergezeld door zijn vrouw Maxima, de nieuwe koningin van Nederland.

Vanop de eerste rij keken naast Beatrix, ook de drie dochters van het nieuwe koningspaar toe op de inhuldiging. Onder hen ook de 9-jarige Amalia, die nu kroonprinses van Nederland is.

De ceremonie was louter ceremonieel, want op het moment dat Willem-Alexander de eed aflegde, was hij eigenlijk al koning. Dat werd hij automatisch toen zijn moeder koningin Beatrix dinsdagmorgen haar handtekening zette onder de Akte van Abdicatie.

Van op de Dam werd de plechtigheid gevolgd door vele duizenden, doorgaans in het oranje geklede, Nederlanders. Toen hen op traditionele wijze verkondigd werd dat de nieuwe koning ingehuldigd is, weerklonk er gejuich vanuit de massa.

Lees ook: 2.000 prominenten bij eedaflegging Willem-Alexander Willem-Alexander is koning van Nederland

Belga Foto's AFP

Aangeboden door onze partners