NBA-speler Jason Collins komt uit de kast

NBA-speler Jason Collins heeft zich maandag als homo geout. De 34-jarige center, afgelopen seizoen bij de Boston Celtics en de Washington Wizards aan de slag, is de eerste nog actieve sporter in één van de grote vier Amerikaanse teamsporten (baseball, american football, ijshockey, basketbal) die uit de kast komt.

tmas

De 34-jarige Collins deed zijn verhaal in Sports Illustrated. "Het was nooit mijn bedoeling om als eerste in een belangrijke Amerikaanse teamsport voor mijn geaardheid uit te komen. Als het aan mij lag, had iemand anders het eerder al gedaan. Maar niemand deed het en ooit moet iemand toch als eerste zijn hand opsteken."

Collins (2m13) heeft nog geen club voor volgend seizoen, maar heeft er vertrouwen in dat hij aan zijn dertiende jaar in de NBA zal kunnen beginnen. De reacties van fans en teammaats vreest hij niet. "Ik weet niet wat ik moet verwachten. Ik hoop op het beste, maar ga uit van het slechtste. Als de fans mij willen uitjouwen, doen ze maar. Ik zal hen proberen te tonen dat homo's niet anders zijn dan hetero's."

Steun

Op Twitter kreeg Collins al vast de steun van collega's als Kobe Bryant, Kevin Love, Steve Nash, Kevin Durant en vele anderen. Ook NBA-baas David Stern is vol lof over de coming-out van Collins. "Jason is altijd een gerespecteerd speler geweest. We zijn er trots op dat hij de leiding op zich heeft genomen in deze belangrijke zaak."

Zelfs het Witte Huis loofde Collins "voor zijn moed", net als voormalig president Bill Clinton, wiens dochter Chelsea met Collins school liep.

Belga Foto EPA

Aangeboden door onze partners