Acties binnenschippers bedreigen werking Genkse elektriciteitscentrale

Print

Acties binnenschippers bedreigen werking Genkse elektriciteitscentrale

Genk - De acties van de binnenschippers, die nu al bijna een week duren, brengen de economie ook in onze provincie alsmaar meer schade toe. Zo dreigt de E.ON-elektriciteitscentrale in Langerlo (Genk) over enkele dagen te moeten sluiten omdat de steenkool niet meer kan worden geleverd via het Albertkanaal.

De binnenschipeprs, die hun acties ondertussen hebben uitgebreid anar Noord-Frankrijk en Nederland, willen niet langer onder de prijs werken. In België gaan de prikacties door in Evergem, Merelbeke, Straatsburgdok (Antwerpen), Kain (Doornik) en Luik, zo bevestigen waterwegbeheerders Waterwegen en Zeekanaal NV en De Scheepvaart NV. Tankvaart wordt voorlopig aan elke sluis nog doorgelaten. Ondertussen zitten de wachthavens zo goed al vol.Doordat ook schepen met steenkool de elektriciteitscentrale van Langerlo niet kunnen bereiken, dreigt de bevoorrading daar in het gedrang te komen. De directie van uitbater E.ON gaat in eerste instantie 's nachts minder produceren. Overschakelen op aardgas is ook een mogelijkheid, maar dat is dan weer erg duur.

Bij Tessenderlo Chemie werden noodgedwongen extra (duurdere) vrachtwagens ingeschakeld om de nodige grondstoffen in de fabriek te krijgen.

Woensdag vindt op het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) opnieuw een overleg met de tijdelijke werkgroep plaats. Afhankelijk van de actiepunten en de timing die volgt uit de intentieverklaring van vorige week, wordt beslist om de actie verder te zetten of te beëindigen.

Belga/FiVr
Archieffoto's RL/TVG


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio