Leidse scholen toe na internetbedreiging

In Leiden zijn maandag alle scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs gesloten in verband met een serieuze dreiging. Zondag sloeg de politie groot alarm na een dreiging op internet van een mogelijke "school shooting" op korte termijn. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zei zondag dat de dreiging zo serieus was dat werd besloten de scholen te sluiten. Het gaat om tientallen scholen met duizenden leerlingen.

ikerremans

Omdat het onduidelijk was welke school het doelwit zou zijn, werd besloten alle scholen binnen het voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs tijdelijk te sluiten. "Daartoe is door de scholen in nauw overleg met de burgemeester, de officier van justitie en de leiding van de politie besloten", meldde de politie. Sommige scholen hebben hun leerlingen onder meer via sms en mail geïnformeerd.

De scholensluiting volgt op een Engelstalig dreigement op het internetforum 4chan. "Morgen schiet ik mijn docent neer, en zoveel studenten als ik kan", waarschuwt een anonieme internetter in het Engels op de website. "Ik heb een briefje bij me als ik de school in ga, met een verklaring over waarom ik dit doe."

Tip uit Zürich

De tip over de dreiging kwam van de politie van Zürich. Die tipte daarna de Nederlandse politie. Omdat het bericht op een Amerikaanse site is geplaatst, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI.

De bestuurders van de middelbare scholen in Leiden komen maandag in de loop van de dag weer bijeen. Dan nemen zij een besluit of de scholen dinsdag opnieuw dicht blijven of weer open kunnen. Veel zal afhangen van het verloop van het onderzoek, aldus burgemeester Lenferink.

Volgens het Leidsch Dagblad nemen ook ouders van kinderen uit het basisonderwijs het zekere voor het onzekere en houden zij hun kinderen thuis. Sommige scholen geven op hun website aan dat zij de ouders in dit besluit vrij laten. Bij elke school in Leiden staat maandag in ieder geval politie. De scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het informeren van leerlingen en leerkrachten over de sluiting, zei Lenferink.

Belga Foto EPA