Bogaert wil investeren in beveiliging tegen cyberaanvallen

Hendrik Bogaert, staatssecretaris voor Modernisering van de Openbare Diensten wil anticiperen op "een serieuze vloedgolf aan cyberaanvallen. "Dit is het moment om te investeren in de beveiliging van onze netwerken en systemen".

mceulemans

De staatssecretaris zegt in De Standaard dat "er een serieuze vloedgolf aan cyberaanvallen dreigt. We moeten ons daarop voorbereiden en de nodige budgetten vrijmaken om ons ertegen te verweren. Ik schat dat er zo'n twintig miljoen aan investering nodig is om een inhaalbeweging te maken", zegt Bogaert (CD&V).

Overheidssites aangevallen

De overheidsdienst voor Informatie- en Communicatietechnologie Fedict registreerde vorig jaar zeven grote aanvalen op websites die toehoren aan de federale overheid. De sites werden met dataverkeer bestookt om ze lam te leggen door overbelasting.

Bij zo'n aanval is een 19-jarige uit Nijvel opgepakt. Er loopt in Brussel een strafproces tegen hem. Deze winter stelde premier Elio Di Rupo al een cyberstrategie voor. Fedict ziet daarin nu een sleutelrol weggelegd voor Bogaert.

Lees ook: Belgische websites derde slechtst beveiligde ter wereld

In België worden dagelijks twintig computers gekraakt

MCe Foto: Belga

Meer over Elio Di Rupo