thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Queeste speelt klassiek theater in oude drukkerij van HBvL

De waarheid is iets wat we soms liever niet onder ogen zien. Als u het toch nog eens wil proberen, ga dan eens kijken naar ‘Vijand van het volk’ van de Queeste. De Limburgse theatergroep bewerkt de klassieker van Ibsen in een hedendaagse versie.

evrolix

Het verhaal gaat over een wetenschapper die ontdekt dat de waterbron van een wellness center vergiftigd is. Als hij dat wil bekendmaken om de bevolking te beschermen, steekt een kluwen van mediamensen, zakenlui en politici stokken tussen de wielen om elkaars belangen te beschermen. Ze maken van de klokkenluider een vijand van het volk. Tragisch detail: de klokkenluider is de broer van de burgemeester waardoor een pijnlijke broedertwist zich in het verhaal wringt.

De Queeste speelt het stuk in de lege, industriële hal waar tot enkele jaren geleden de drukpers van Het Belang Van Limburg stond. De ruimte op zich is al indrukwekkend, maar aangekleed met de decorelementen en belichting van de Queeste, krijgt de plek nog meer magie. Bovendien benut het gezelschap de ruimtes heel erg goed. Cabines van waaruit de pers werd bediend, switchen zonder probleem naar een keuken, een redactielokaal of openbaar balkon. Naast sfeer biedt de hal ook ruimte: zo krijg je ook een echte auto in je decor. Of je kan een sproei-installatie gebruiken waardoor het écht begint te regenen als de klokkenluider een alles vernietigende speech afsteekt op een balkon. Niet alleen visueel een hoogtepunt, maar ook inhoudelijk: het is dan dat de klokkenluider ziet dat de ellende met het vergiftigde water slechts een metafoor is van onze vergiftigde maatschappij. Eentje waarin geld, status en macht ons denken en doen in hun greep houden. “Nooit waren we zo vrij, nooit waren we tegelijkertijd zo ongelukkig.”

Een moraal, en geen magere: not done. Maar deze moraal is zo pijnlijk waar dat hij uitermate confronterend is, zeker als de klokkenluider zich direct tot de tribune richt. Tot u en ik. Afzien.

‘Een vijand van het volk’ komt wat moeizaam op gang en soms geloven we niet iedereen en alles, maar dat weegt niet op tegen die verpletterende climax, de acteerprestaties van de ‘broers’ (Bram De Win als burgemeester en Benny Ceuppens als klokkenluider), het perfecte gebruik van de setting én ook een uitstekende soundtrack en bij momenten even een vlaag humor. Of de voorstelling even goed zou zijn zonder het decor? Minder denken we. Nu komen kijken dus.

CRu
Foto's ogen-blik.be
Nog tot 28 april: speeldata op www.dequeeste.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio