Tobback vindt vertrek Janssens "verlies voor politiek"

Dat Patrick Janssens afscheid neemt van de politiek om een doctoraat te maken over stadsontwikkeling is volgens sp.a-voorzitter Bruno Tobback "een logische en eerbare keuze", maar tegelijk noemt hij het vertrek van Janssens "een verlies voor de politiek".

jrosquin

Antwerps ex-burgemeester Patrick Janssens wil aan de London School of Economics (LSE) een doctoraat maken over stadsontwikkeling. De kans dat hij terugkeert naar de politiek noemt hij zelf klein. "Ik zet deze stap niet om nadien terug te keren in de politiek", zo zei Janssens donderdag in het VRT-radioprogramma De Ochtend op Radio 1.

"Keuze is logisch"

Volgens sp.a-voorzitter Tobback is de keuze voor een doctoraat over stadsontwikkeling voor een stuk "logisch". "Het sluit aan bij zijn werk van de voorbije tien jaar als burgemeester van Antwerpen", aldus Tobback.

"Maar tegelijk is het natuurlijk ook een verlies voor de politiek." Janssens liet ook uitschijnen dat hij niet zal terugkeren naar de politiek. Toch wil voorzitter Tobback zo'n terugkeer niet helemaal uitsluiten. "Hij zegt dat hij nooit terugkeert naar het verleden. Maar er zijn bewijzen van het tegendeel. Zo is hij in het verleden begonnen aan een academische carrière en keert hij er nu naar terug", aldus Tobback. "Maar ik begrijp wel best dat het na 10 jaar als burgemeester van Antwerpen niet iemands grootste passie is om parlementslid te worden."

Verkiezingen 2014

De keuze van Janssens mag dan geen al te grote verrassing zijn, in het licht van de grote verkiezingsslag van 2014 is het verlies van een figuur als Janssens (hij haalde in oktober 2012 bijna 50.000 voorkeurstemmen en in het verleden zelfs ruim 70.000) misschien wel een streep door de sp.a-rekening? "Dat zullen we in 2014 wel zien. We hebben in Antwerpen een ploeg van getalenteerde mensen die al volop bezig zijn het gat op te vullen", aldus Tobback.

Belga

Foto: Belga Patrick Janssens en Bruno Tobback in 2006

Meer over Bruno Tobback