Compromis rond wapenwet in VS verworpen

Print
Compromis rond wapenwet in VS verworpen

Compromis rond wapenwet in VS verworpen

De Amerikaanse senaat heeft woensdag een cruciaal punt van het compromis voor een strenger toezicht op wapenbezit verworpen. Slechts 54 senatoren stemden voor de maatregel en 46 tegen, terwijl er 60 stemmen vereist waren. De Amerikaanse president Barack Obama zal woensdagavond (plaatselijke tijd) nog een interventie houden in de senaat.

Twee senatoren, een Republikein en een Democraat, werkten vorige week een compromis uit voor een strenger toezicht op wapenbezit in de VS. Obama zelf dringt al lang aan op een strengere wet, na de dodelijke schietpartij in Newtown in december 2012.

De compromistekst werd opgesteld door de Democraat Joe Manchin en de Republikein Pat Toomey. In het voorstel zou het checken van de gerechtelijke en psychiatrische achtergrond verplicht worden voor diegene die een wapen koopt op een wapenbeurs of via het internet. Vier op tien van alle wapens in de VS wordt via die weg aangekocht, maar tot nu toe kon dat nagenoeg zonder enige beperking. Net dat cruciaal punt werd woensdag in de senaat weggestemd.

Foto: AFP
Senatoren Joe Manchin (links) en Pat Toomey