Willem-Alexander accepteert ceremoniële rol

Print
Willem-Alexander accepteert ceremoniële rol

Willem-Alexander accepteert ceremoniële rol

Willem-Alexander heeft woensdagavond, samen met zijn echtgenote Máxima, een televisie-interview gegeven over hoe hij het koningschap zal invullen. Op 30 april zal de kroonprins, precies 33 jaar nadat zijn moeder Beatrix van Oranje-Nassau, de troon besteeg, koning worden.

Zowel Willem-Alexander als Maxima maakten een zelfverzekerde en kalme indruk. De prins wist al een jaar dat zijn moeder het voornemen had om dit jaar op 30 april af te treden en dat ze dat op 28 januari zou aankondigen. De officiële bekendmaking bleef voor hem een speciaal moment. "Op dat moment is het definitief, dan kan je niet meer terug", vertelde hij.

Willem-Alexander wil vooral een baken van hoop zijn. "Ik wil vooral eenheid en continuïteit uitstralen", zei hij. "Ik wil het werk van mijn voorgangers voortzetten, maar dan in de 21ste eeuw. Monarchie is altijd in verandering, langzaam maar het beweegt mee. Daar moet je als koning in meegaan, anders sta je buiten de samenleving en verlies je je relevantie".

Ceremoniële functie

Opmerkelijk was dat de toekomstige vorst geen bezwaar maakte tegen een ceremoniële functie. "Als de tweede kamer het ooit moest beslissen en het verloopt democratische en volgens de grondwet, dan zal ik een ceremoniële functie aanvaarden", vertelde hij.

Ook Maxima voelt zich klaar om koningin te worden. "Ik wil de dingen kunnen blijven doen waar ik nu mee bezig ben, want daar haal ik veel voldoening en energie uit. Ik blijf wie ik ben en zal zoveel mogelijk proberen mijn man te steunen in zijn taak", zei ze.

Geen nummer

Over hoe hij als koning aangesproken moet worden, was Willem-Alexander duidelijk. "Mensen mogen me noemen hoe ze willen, ik ben geen protocol-fetisjist. Ze moeten zich vooral op hun gemak voelen bij mij", stelde hij. In het verleden had de prins gezegd dat Willem IV als koningsnaam voor de hand zou liggen, maar uiteindelijk is het dat toch niet geworden. "Ik heb gewoon mijn eigen naam gekozen omdat dat is wie ik ben. Willem IV staat naast Bertha 38 in de wei", lachte hij. "Ik wil niet als een nummer behandeld worden".

FeVa