Hans Bonte: "Antiterreuractie komt geen dag te vroeg"

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, is tevreden dat het federaal parket dinsdag een grootscheepse actie houdt tegen netwerken die strijders ronselen voor de burgeroorlog in Syrië.

jrosquin

"Het gerechtelijk optreden komt geen dag te vroeg", zegt de burgemeester. "Het onderzoek loopt blijkbaar al maanden, maar het is dan ook al maanden dat wij geconfronteerd worden met die ronselaars en de drama's die hun praktijken veroorzaken."

De voorbije weken trad burgemeester Bonte herhaaldelijk naar voor in de media om aan te klagen dat heel wat jongeren in zijn gemeente naar Syrië waren getrokken, geronseld door extremistische moslimbewegingen. "We hadden gevraagd om een kordaat optreden en ik ben dan ook tevreden dat het er gekomen is", gaat Bonte verder. "Over de resultaten van de gerechtelijke acties heb ik voorlopig geen informatie, ik kan alleen maar hopen dat ze succes hebben."

Grondiger integratiebeleid

Burgemeester Bonte is er zich daarnaast wel van bewust dat een justitieel optreden alleen niet voldoende zal zijn om geradicaliseerde jongeren te overtuigen niet te vertrekken en te deradicaliseren. "Daarvoor moeten alle overheden inzetten op een grondiger integratiebeleid. Anderzijds mag er, vanuit de federale en Europese overheden, ook minstens een scherpere veroordeling komen van wat er in Syrië gaande is."

Belga

Foto: Belga Hans Bonte

Lees ook: Nieuwe terrorismewet bestraft ronselen van jihadi's met tien jaar

Belkacem opgepakt bij grote antiterreuractie

Meer over Fouad Belkacem

Aangeboden door onze partners