China houdt 'Django Unchained' uit de filmzalen

'Django Unchained', de Oscarwinnende film van Quentin Tarantino, heeft donderdag dan toch niet zijn debuut beleefd in de Chinese filmzalen.

tmas

Officieel moeten de cinemazalen tot nader order alle vertoningen schrappen wegens "technische redenen", maar volgens anonieme bronnen binnen de filmindustrie zijn het naaktscènes die finaal niet door de beugel konden. Ook films als 'Skyfall' en 'Cloud Atlas' ontsnapten recentelijk niet aan de schaar van de Chinese censuur.

Zoals zo vaak bij Tarantino wordt er in 'Django Unchained' niet gekeken op een bloederige scène meer of minder. De regisseur had ingestemd met een aantal aanpassingen om toch voor de eerste keer in de Chinese filmzalen te geraken. Zo werd de kleur van het bloed donkerder gemaakt en werd het spatten van het bloed enigszins beperkt. Maar met de vreemde kronkels van de Chinese censuur ben je nooit thuis, zo heeft Tarantino nu ervaren.

'Django Unchained', een western over de beproevingen van een vrijgelaten slaaf en een premiejager in het zuiden van de Verenigde Staten, vlak voor de Burgeroorlog, won dit jaar twee Oscars, die voor beste originele scenario en die voor beste mannelijke bijrol (Christoph Waltz).

Belga Foto Reuters