Vakbonden ArcelorMittal vrezen ontmanteling Luikse installaties

Print
Vakbonden ArcelorMittal vrezen ontmanteling Luikse installaties

Vakbonden ArcelorMittal vrezen ontmanteling Luikse installaties

De vakbonden bij staalreus ArcelorMittal in Luik vrezen voor de onmanteling van het bedrijf. Aanleiding is de aanwezigheid woensdag van Duitse technici op de site van Chertal.

"Ze kwamen boodschappen doen", aldus Didier Smetz, afgevaardigde van de socialistische metaalvakbond over de aanwezigheid van de Duitse technici. De vakbonden verwijzen naar een lijst die bestaat binnen de groep met nodige onderdelen voor de verschillende sites van ArcelorMittal. De installaties in Luik zijn compatibel met andere sites. "Maar het is onaanvaardbaar om met de ontmanteling te beginnen terwijl wij een geïntegreerde staalindustrie willen behouden in Luik en we nog wachten op de conclusies van de task force die de Waalse regering heeft opgericht", aldus de vakbondsman.

De vakbondsafgevaardigden vroegen de technici om de site te verlaten. Morgen/donderdag zouden ze de hoogoven van Ougrée bezoeken. "Maar we hebben hen dat stellig afgeraden", aldus Smetz.

Eerder klaagden de vakbonden ook al een bezoek aan van Franse technici aan de Luikse site. Die kwamen volgens de bonden controleren of de Luikse installaties compatibel waren met de Franse. Maar volgens de directie ging het om een waardeschatting in het kader van de procedure Renault.

De directie herhaalde dat argument woensdag en ontkent dat er momenteel een onmanteling is gepland. Het bezoek donderdag aan de hoogoven is geannuleerd.

Belga
Archieffoto