Varkensvlees ontdekt in Zweeds halalvlees

Print
Varkensvlees ontdekt in Zweeds halalvlees

Varkensvlees ontdekt in Zweeds halalvlees

In salami met het label "halal" in Zweden is varkensvlees ontdekt. Dat meldt het Zweedse voedselagentschap. Het vlees is afkomstig uit Slovenië.

Volgens het Agentschap bevat de salami ongeveer 10 procent varkensvlees. In totaal werden 99 producten geanalyseerd. In 9 producten werd varkensvlees teruggevonden, maar in 8 gevallen ging het om minder dan 1 procent.

"We gaan de Europese Unie en de Sloveense autoriteiten op de hoogte brengen van de resultaten van de analyses en contact opnemen met het bedrijf dat de salami met het foute etiket verkocht in Zweden", aldus het Voedselagentschap in een communiqué. De woordvoerster van het Agentschap voegt nog toe dat het "zeer onwaarschijnlijk is dat het varkensvlees niet met opzet is toegevoegd". Varkensvlees is namelijk goedkoper dan rundvlees.

"Het is onaanvaardbaar dat producten die als halal gelabeld zijn, varkensvlees bevatten. Veel mensen willen absoluut geen varkensvlees eten, waardoor het belangrijk is dat de bedrijven hun verantwoordelijkheden nemen en controleren of op de producten die ze verkopen de correcte informatie staat", luidt het nog.

Het Voedselagentschap voegt nog toe dat de salami uit de rekken is gehaald en niet langer verkocht kan worden in Zweden.

Belga
Archieffoto